Blog Archieven

Noorwegen
De eerste week van voorstellingen zit erop. En het valt me best zwaar. Niet zozeer de voorstellingen op zich, maar voornamelijk het vroege opstaan en eigenlijk nog meer de vreselijke duisternis hier. Vandaag is de zon om half elf opgekomen en om 13:18 gaat hij weer onder. Hij blijft heel erg laag aan de horizon staan, je hebt dus eigenlijk drie uur van schemering en vervolgens weer duisternis. Het zal hier nu niet gebeuren dat de zon fel in je gezicht staat te branden, zoals hij dat in Nederland in de winter kan doen. Het blijft bij een beetje een laffe rode gloed. Die wel ontzettend mooie plaatjes oplevert!!! Dat wel. Het landschap is schitterend hier en de kleuren die de lage zonnestand te weeg brengt zijn ongelofelijk mooi. Maar ervan genieten is moeilijk als die schaarse schemering het enige licht is wat je per dag ziet. Hoe langer ik hier zit, hoe minder zonne-uren we hebben en hoe moeilijker het is niet heel erg depri te worden.
Maar gisteravond liep ik buiten onder een pikzwarte sterrenhemel en plotseling vlogen er groene strepen en vlagen over me heen. Als rookpluimen die door een storm voortgejaagd worden. Noorderlicht. Ik had het in Canada al eens gezien, maar niet zo heftig en helder als dit. Het is een heel bijzonder verschijnsel. Je hebt het idee dat het wolken zijn, maar je ziet de sterren er dwars doorheen. Het is dus niet iets "tastbaars" dat voor de sterren schuift. Het zijn lichtbundels. Magisch om te zien.
Het spelen op scholen is een hele ervaring. Overal is het een nieuwe uitdaging om genoeg stroom te krijgen, om de spullen binnen te krijgen (er zijn echt heel veel scholen met hoge trappen en smalle deurtjes), om een ruimte zo te krijgen dat niet tijdens de voorstelling aan alle kanten deuren open vliegen en mensen en vooral kinderen naar binnen stormen om te kijken wat er binnen allemaal gebeurt. We spelen voornamelijk in sporthallen. De meeste sporthallen hier hebben ook een podium, die wij dan niet als podium gebruiken, maar als tribune voor de kinderen. En het blijft een ontzettend leuke voorstelling: om zelf te zien en om te kijken naar de reacties van de kinderen.
Maar het vroege opstaan in combinatie met het weinige licht wat je op een dag ziet, maakt dat het een zware tour is. Om drie uur 's middags zijn wij klaar met werken: ingepakt en klaar om naar het volgende dorp te rijden. Onze werkdag zit er dan op, maar de dag is nog niet voorbij. Toch is het dan al pikkedonker, heb je het idee dat het zeven uur 's avonds is. Om zes of zeven uur gaan we wat eten, maar voor je gevoel eet je dan dus om elf uur 's avonds om vervolgens nog een hele lange avond voor je te hebben, die gevoelsmatig op nacht lijkt. Je ritme verschuift, maar het gebrek aan daglicht lost dat niet helemaal op.
Maar ooit kom ik terug naar dit deel van Noorwegen. In de zomer, als het heel lang heel licht is. Het lijkt me fantastisch om dan hier te zijn.
5 Comments
Posted on 28 Nov 2010 by katja
by henk @ 28 Nov 2010, 20:09
het gevoel dat het niet licht wordt is inderdaad heel raar en onwezelijk, en wat je zegt, de zomer is totaal andersom en ook een hele bijzondere ervaring. Zeker de moeite waard om voor terug te komen!
by dieta @ 30 Nov 2010, 09:09
Oneindig groots en ruig verrassend en vooral tot 12 uur 's nachts licht!
en om 3 uur wordt het weer licht.
Bovenal is er rust en ruimte, oneindig veel
by pieter @ 01 Dec 2010, 15:18
katja in het land van freija! goed zo, ook al is alles niet zozo, een wereldavontuur, daar ben je mee bezig.. ik wou het nog even met je over muziek - o trooster van ons leven - hebben.. toen je vorige week bij ons op de Biks was vroeg je wie is dat toch? nick drake, voor het geval dat (ik denk het niet..) je het vergeten was. toen noemde jij een canadese singersongwriter die ik natuurlijk allang vergeten ben, douwe draaisma weet er alles van.. wil je me die naam nog een keer mailen? en dan weet ik nog een canadees die ik je graag onder de aandacht breng: damien jurado, mooi vind ik, veel liefs en houdt je goede wreken gaande! pieter.
by pieter @ 01 Dec 2010, 15:26
p.s. met goede wreken wordt uiteraard goede werken bedoeld..
in Friesland zeggen ze dan: it wurdt stadichoan minder.. '~)
by Issy @ 25 Jan 2012, 20:07
This has made my day. I wish all positngs were this good.
Name:
E-mail: (optional)
Smile: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews